Zoeken:

Mediahuis zette in 2021 opnieuw een sterk resultaat neer. In de consumentenmarkt groeide het aantal digitale abonnees met 20%. De heropleving van de advertentiemarkt, in combinatie met het ontwikkelen van nieuwe digitale advertentieoplossingen, zorgde voor een groei in advertentie-inkomsten. Het investeringsbeleid van Mediahuis focuste in 2021 op het uitbouwen van de positie van Mediahuis Ventures in de education- en media technology markt en de verdere geografische uitbreiding van de groep in Duitsland.

Mediahuis realiseerde in 2021 een geconsolideerde omzet van €1.131 mio. Het operationeel resultaat steeg met 36% van  €122 mio. naar €166 mio., mede dankzij de integratie en positieve ontwikkeling van zowel Mediahuis Luxembourg (voorheen Saint-Paul Luxembourg) als Mediahuis Noord (voorheen NDC mediagroep) die in 2021 voor een volledig jaar in de resultaten werden opgenomen. Het netto resultaat van de groep bedroeg €117 mio. Eind 2021 was Mediahuis schuldenvrij.

Gert Ysebaert, CEO Mediahuis groep: “In het afgelopen jaar, dat opnieuw getekend werd door corona, heeft Mediahuis als groep haar kracht bewezen. Al onze titels groeiden digitaal als resultaat van een doorgedreven focus op onafhankelijke journalistiek en het bieden van een sterke digitale nieuwservaring. We konden onze groep verbreden, niet alleen in nieuwe, beloftevolle groeimarkten via Mediahuis Ventures, maar ook geografisch in de Duitse markt. Tegelijkertijd bouwden we aan de duurzaamheid van ons bedrijf. Mediahuis bericht niet alleen over de samenleving maar maakt er ook deel van uit. Die verantwoordelijkheid blijven we opnemen. Met onafhankelijke, pluriforme journalistiek, door het verkleinen van onze ecologische voetafdruk, maar vooral door onze medewerkers een werkplek te bieden met gelijke kansen voor iedereen en ruimte voor het ontwikkelen van talent.”

Aantal digitale abonnementen blijft verder groeien. Een op de vier abonnees leest digitaal.

Mediahuis zag in 2021 het totale aantal abonnementen in België, Nederland, Luxemburg en Ierland met 3% toenemen, als een gevolg van de sterke stijging van het aantal digitale abonnementen met 20%. Zowat 4 op de 10 abonnees (38%) leest vandaag digitaal of een combinatie van print en digitaal.

  • In België werd de daling van het aantal printabonnees volledig gecompenseerd door de stijging in digitale abonnees met 14%. Meer dan de helft van de abonnees van De Standaard kiest inmiddels voor een volledig of deels digitaal abonnement. Bij Het Nieuwsblad leest 1 op de 4 lezers de krant digitaal. Het Belang van Limburg zag het aantal digitale abonnees toenemen met 20% en Gazet van Antwerpen met 14%.
  • Ook in Nederland zette de positieve trend in digitale abonneerelaties zich door met een stijging van 18%. NRC noteerde het hoogste aantal abonnees ooit in zijn geschiedenis. 6 op de 10 van alle NRC-abonnees kiest voor een digitaal abonnement of een combinatie van digitaal en print. Bij De Telegraaf lezen meer dan 4 op de 10 abonnees de krant digitaal. De stijging in aantal digitale abonnementen zette zich het afgelopen jaar ook duidelijk door bij de regionale Mediahuistitels.
  • In de Ierse markt die van oorsprong gedreven wordt door losse verkoop, steeg het aantal abonnees van independent.ie met meer dan 40%. Sinds de start van de digitale abonnementenverkoop in 2020 groeide de abonneestand van independent.ie uit tot meer dan 43.000 abonnees. De losse verkoop bleef in Ierland verder onder druk staan door de aanhoudende COVID-beperkingen.
  • Voor Mediahuis Luxembourg was de stijging van het aantal digitale abonnementen nog onvoldoende om de daling van het aantal printabonnees op te vangen. Inmiddels zijn initiatieven genomen om deze trend in de nabije toekomst om te buigen De digitale transformatie waarbij het creëren van een digitale mindset in alle facetten van het journalistieke werk centraal staat, is ook op de redactie van Luxemburger Wort ingezet.

Audiojournalistiek wint verder aan belang

Podcasts werden het afgelopen jaar nog belangrijker als verlengstuk van sterke, onafhankelijke journalistiek. Mediahuis zag het aantal beluisterde podcastafleveringen in de verschillende markten voor het tweede jaar op rij verdubbelen. Alle nieuwsmerken samen waren in 2021 goed voor zo’n 50 miljoen beluisteringen.

  • NRC Vandaag, de dagelijkse podcast van NRC, blijft de best beluisterde podcast van Nederland. In totaal registreerden alle Nederlandse Mediahuis-nieuwsmerken in 2021 bijna 31 miljoen podcastbeluisteringen.
  • In België werden in 2021 meer dan 10 miljoen podcastafleveringen van Mediahuistitels beluisterd, ofwel een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. De Standaard lanceerde het afgelopen jaar DS podcast, een podcastapp waarin het niet alleen eigen podcasts maar ook een selectie van de meest bijzondere podcasts uit binnen- en buitenland aanbiedt.
  • Mediahuis Ireland lanceerde in oktober de nieuws- en actualiteitenpodcast Indo Daily. In slechts enkele maanden tijd registreerde deze dagelijkse podcast al bijna een half miljoen beluisteringen.

Radio en regionale televisie verstevigen hun positie.

In België bevestigde Nostalgie zich met een marktaandeel van 14% als marktleider onder de Franstalige radiozenders. Ook in Vlaanderen sloot Nostalgie het jaar sterk af met een marktaandeel van 7%. Begin 2022 verkreeg Nostalgie van de Vlaamse regering de licentie om ook de komende jaren radio te mogen maken op de FM-band. Hitzender NRJ, die mikt op een publiek van actieve, jonge luisteraars, zag zijn maandbereik toenemen tot zo’n 200.000 luisteraars. De regionale tv-zenders ATV, TVL, TVO en ROB-tv bereikten samen bijna 700.000 kijkers per dag, goed voor een stijging van 12,5% in vergelijking met 2020.

Nieuwe digitale advertentieoplossingen en lokale partnerships doen advertentieomzet groeien.

Naast een heropleving van de advertentiemarkt in de tweede helft van het jaar, zorgden een versterking van het digitale advertentieaanbod en het creëren van sterke lokale partnerships voor een groei in de advertentie-inkomsten. In Nederland bundelden Mediahuis Nederland, Mediahuis Noord en Mediahuis Limburg hun landelijke advertentieverkoop in de gezamenlijke propositie Mediahuis Connect.

Reclameregie Ads & Data, het partnership tussen Mediahuis, Telenet/SBS, Pebble Media en Proximus/Skynet in de Belgische markt, schoot in het voorjaar uit de startblokken en tekende eind 2021 een mooie groei in advertentie-inkomsten op voor de nieuwsmerken van Mediahuis.

Ook Mediahuis Ireland zette in 2021 een sterk resultaat neer binnen de advertentiemarkt. De ontwikkeling van nieuwe digitale en high-performance advertentieproducten maakten de Ierse tak van Mediahuis leidend onder de uitgevers wat betreft digitale advertising.

Investeringsbeleid focust op verbreding ontwikkelingspotentieel van de groep

Het investeringsbeleid van Mediahuis focuste zich in 2021 op het uitbouwen van de positie van Mediahuis Ventures in de education technology en media technology markt. Naast investeringen in de leadership coach app BUNCH en het online trainingsplatform myskillcamp, vergrootte de venture capital firm van Mediahuis haar deelname in zowel training expert Lepaya als in het subscription intelligence bedrijf Mather Economics. Anderhalf jaar na de start investeerde Mediahuis Ventures al in vier start- en scale-ups.

Mediahuis Ireland nam via haar distributiedochter Reach Group het verpakkingsbedrijf Delpac over.

Net voor het jaareinde bereikte Mediahuis een akkoord over de overname van het Duitse Aachener Verlagsgesellschaft. De acquisitie die begin 2022 plaatsvond, betekende voor Mediahuis de eerste stap in de Duitse markt.

Mediahuis IMPACT: duurzaam en betekenisvol handelen

Als onderdeel van het IMPACT duurzaamheidsbeleid van de groep was Mediahuis in 2021 een van de medeoprichters van Pluralis, een impact investeringsfonds dat onafhankelijke journalistiek en pluriforme berichtgeving wil helpen vrijwaren in Europese landen waar dit vandaag niet altijd vanzelfsprekend is. Na het eerder verwerven van een belang (34%) in de Slovaakse uitgever Petit Press, verwierf Pluralis in 2021  een aandeel van 40% in het Poolse mediabedrijf Gremi Media.

Als onderdeel van de groene transitie engageerde Mediahuis zich tot het stellen van wetenschappelijk onderbouwde klimaatdoelen of Science Based Targets. De groep wil haar CO2-voetafdruk tegen 2030 met meer dan de helft verminderen en zich richting 2050 ontwikkelen tot een emissieneutraal bedrijf.

Bekijk het volledige bericht via mediahuis.com.